Uzm. Ecz. Merve COŞAR ELYILDIRIM -‘‘Nedir Bu İnsülin Direnci ? ”

NEDİR BU İNSÜLİN DİRENCİ?

💥Kilo veremiyorum İnsülin direncim var!

💥İştahım çok açık insülin direncim var…

💥Bel çevremde yağlanma var insülin direncinden…

💥Kolesterolüm yükselmiş, tansiyonum çıkıyor doktor insülin direncinden dedi….

Bunlar gibi birçok cümleyi mutlaka duymuşsunuzdur. Peki nedir bu insülin direnci?

İnsülin direnci, basitçe insülin hormonuna karşı, biyolojik yanıtta meydana gelen bozulmayı ifade eder.

İnsülin direnci, vücudun hücrelerinin insülin hormonuna normalden daha az yanıt vermesi durumudur. Normalde, pankreas insülin hormonunu salgılayarak kandaki glikoz(şeker) seviyelerini kontrol altında tutar. İnsülin, hücrelere glikozun alınmasını ve kullanılmasını sağlar, böylece kan şekeri seviyeleri dengelenir.

Ancak, insülin direnci durumunda, hücreler insüline normalden daha az duyarlı hale gelirler. Bu durumda, pankreas daha fazla insülin üretmeye çalışır ancak hücrelerin direnci nedeniyle kan şekerini normal seviyelerde tutmak zorlaşır. Sonuç olarak, kandaki insülin seviyeleri yükselirken, kan şekeri seviyeleri de yükselmeye devam eder. Bu durum, tip 2 diyabet riskini artırabilir ve metabolik sendrom gibi diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. İnsülin direnci, genellikle obezite, fiziksel aktivite eksikliği, yüksek karbonhidratlı ve yağlı besinlerin tüketimi gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Özellikle kadınlarda PCOS (Polikistik Over Sendromu) ile İnsülin direncinin birlikte seyrettiği vakalar oldukça sık görülür. Tedavi genellikle sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapma üzerine odaklanır.

Bir hücrede insülin direnci varsa, o hücre üzerindeki reseptörler serbest radikal hasarına uğramıştır. Aslında sadece insüline değil başka birçok hormona da duyarsızlaşmışlardır ve bu da birçok hastalığı tetikler. İnsülin direnci gelişimi ile birlikte kan şekeri düzeyi yüksek seyreder. Bu duruma cevap olarak pankrastan daha çok insülin sentezlenir. Glikoz hücre içine giremez, Kanda insülin ve glikoz bol miktarda bulunurken hücre içine giremediğinden hücre aç kalır yeterli enerjiyi üretemez. Dolayısı ile daha çok yeme ihtiyacı hissedersiniz. Mideniz doludur ama hücreleriniz boştur.

Fazla glikoz, karaciğerde, bel ve kalça gibi bölgelerde yağ olarak depolanır. Kaçınılmaz son kilo alırsınız. Sadece kilo almakla kalmayıp birçok hastalığa davetiye çıkarırsınız. Peki ne yapacağız?

🍀Hemen korkmayın, insülin direncini kırmak için elbette yapabileceklerimiz var. En azından biri ile başlayın değişimi göreceksiniz.

  1. Sağlıklı Beslenme: Dengeli bir diyet, insülin direncinin yönetilmesinde önemli bir rol oynar. Rafine şekerler, işlenmiş gıdalar ve doymuş yağlar gibi yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, lif açısından zengin kompleks karbonhidratlar, proteinler, sağlıklı yağlar ve taze meyve ve sebzeler içeren bir diyet tercih edilmelidir. Mümkünse 2 öğün beslenme denenmelidir.
  2. Düzenli Egzersiz: Fiziksel aktivite, insülin duyarlılığını artırarak insülin direncini azaltmaya yardımcı olur. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmak veya haftada 75 dakika yoğun aerobik egzersiz yapmak, insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, kas kütlesini artıran direnç antrenmanları da faydalı olabilir.
  3. Sağlıklı Kilo: Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak, insülin direncini azaltmanın önemli bir yoludur. Fazla kilolu veya obez olmak, insülin direncini artırabilir. Sağlıklı bir kilo hedeflemek ve bu hedefe ulaşmak için beslenme ve egzersiz rutinlerinde düzenli olmak önemlidir.
  4. Stres Yönetimi: Kronik stres, insülin direncini artırabilir. Stres yönetimi teknikleri, yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri veya hobiler gibi aktivitelerle stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
  5. Uyku Kalitesi: Yeterli ve kaliteli uyku almak, metabolizmayı dengelemeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Her gece en az 7-8 saat uyumak önemlidir.

6.Doğal Takviyeler: Krom pikolinat, Alfa Lipoik Asit, Berberin, İnositol gibi takviyeleri eczacınız ve hekiminiz ile planlayıp kullanabilirsiniz. Ayrıca Prebiyotik ve Probiyotik takviyelerle barsağınızın onarımı da insülin direncinin tedavisi noktasında önemli bir adım olacaktır.

  1. DüzenliTakibi: İnsülin direnci durumunda, bir sağlık uzmanıyla düzenli olarak iletişimde olmak ve gerekirse tedavi planını gözden geçirmek önemlidir. Gerekirse, hekiminiz insülin direncini azaltmaya yardımcı olmak için ilaç tedavisi önerebilir.

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimseyerek, düzenli takip ile yaşam süremizi verimli ve uzun kılmak elimizde. Elinizdeki gücün farkında olduğunuz, beden ile ruhunuzun birlikte şifalandığı, denge ve huzuru bulacağınız sağlık dolu günler diliyorum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!