SPK LGD Uzmanı- İnşaat Y.Müh. Murat MARMARA – “AKILLI BİNALAR, AKILLI ŞEHİRLER, AKILLI EŞYALAR: GELECEĞİN YAŞAM ALANLARI.”

 

Merhaba Kocaeli Ailem okurları, 

Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki insanlık binlerce yıllık bilgi birikiminin ürünlerini, insanlığın hizmetine sunmaktan öte saçıyor nerede ise. Bütün bunlara, birkaç kuşak farklı farklı bakıyor. 60-70 yaş üstü bu ürünleri, teknolojleri anlamıyor bile veya az bir miktarını anlayıp kullanıyor. 40-60 yaş arası anlamaya kullanmaya çalışıyor, bir sonraki aşamayı kaçırmamak adına çaba sarf ediyor. 40 yaş altı özellikler bu ortamda doğan 20-25 yaş altı bunları kendisi için çok normal, olmaz ise olmaz olarak görüyor. 

Artık her şeyin akıllısı var. Akıllı telefon, akıllı televizyon, akıllı defter, akıllı kahve makinesi, akıllı buzdolabı, akıllı ev, akıllı şehirler vs.

Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan, hizmetimize sunulan tüm bu akıllı sistemler, artık konutlarımızı binalarımızı ve hatta şehirlerimizi de dönüştürüyor, şekillendiriyor. Akıllı binalar ve daireler, yalnızca konforlu bir yaşam sunmakla kalmıyor,  aynı zamanda daha güvenli ortamlarda yaşamamızı sağlıyor. En önemli katkısı da doğal kaynakların da efektif kullanımını sağlayarak son zamanların moda tabiri olan sürdürülebilirlik için aracı oluyor. 

Peki bu sistemler nasıl çalışıyor ve bize neler vaat ediyor?

Akıllı binalar, sensörler, otomasyon sistemleri ve internet teknolojisi sayesinde kullanıcı ihtiyaçlarına otomatik olarak yanıt veren yapılardır. Bu binalarda; ısıtma, soğutma, aydınlatma, güvenlik ve enerji yönetimi gibi pek çok işlev, tek tek veya bir bütün olarak merkezi bir sistemle kontrol edebilir, programlanabilir.

Akıllı binalarda bulunan özellikler ve sistemler kısaca şu başlıklarda özetlenebilir. 

1. Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik

  • Akıllı Aydınlatma Sistemleri: Sensörlerle doğal ışık seviyesi algılanıp, ihtiyaç duyulan veya tercih edilen aydınlatma seviyesi programlanarak ortam aydınlatması yapılır ve aydınlatma için harcanan elektrik enerjisi de optimize edilir. 
  • Otomatik İklimlendirme (HVAC): İhtiyaç duyulan veya tercih edilen, sıcaklık, nem ve hava kalitesini optimize eden sistemlerdir. Ortam boş ise gereksiz yere çalışmayarak enerji tasarrufu da sağlar. 
  • Güneş Panelleri ve Yenilenebilir Enerji: Güneş enerjisinden elektrik üretimi ve enerji depolama sistemleri ile doğal enerji sağlanır.
  • Akıllı Camlar (Elektrokromik Camlar): Isı ve ışık geçirgenliğini otomatik ayarlayan camlar ile hem ısı hem aydınlatma kontrolüne katkı yapılır.

2. Güvenlik Sistemleri

  • Biyometrik Erişim Kontrolü: Parmak izi, yüz tanıma veya retina taramasıyla güvenli giriş imkanı sağlar. Aynı zamanda diğer sistemler ile entegre çalışarak bina içindeki bölümlerde kişiye özel ısı ve aydınlatma veya diğer tercihlerin çalışması sağlanır.
  • Akıllı Güvenlik Kameraları: Yapay zeka destekli anomali tespiti (şüpheli hareketlerde alarm).
  • Yangın ve Gaz Kaçağı Algılama ve Müdahale Etme:  Herhangi bir yangın (duman veya ısı artışı) veya gaz kaçağı algılandığında, gerekli alarm ve müdahale sistemlerinin anında çalıştırarak yangının farkındalığını ve söndürülmesini sağlar. Bu sistemler, okul, hastane, otel avm, havaalanı gibi insanların toplu olarak birlikte olduğu ortamlarda çok daha önemlidir. Özellikle bu binalarda kullanımı bir tercihten öte zorunluluk olmalıdır. 
  • Siber Güvenlik: Bina otomasyon sistemlerinin siber saldırılara karşı korunmasını sağlar.

3. Otomasyon ve Kontrol Sistemleri

  • Merkezi Yönetim Sistemi (BMS – Building Management System): Tüm sistemlerin tek bir platformdan izlenip yönetilmesini sağlar.
  • Sesli Asistan Entegrasyonu: “Alexa” veya “Google Assistant” ile aydınlatma, ısıtma vb. kontrolü.
  • Akıllı Perdeler ve Panjurlar: Zamanlayıcı veya hava durumuna göre otomatik açılıp kapanan sistemler.

4. Konfor ve Kullanıcı Deneyimi

  • Kişiselleştirilmiş Ortam Ayarları: Kullanıcı tercihlerine göre oda sıcaklığı ve aydınlatma.
  • Akıllı Asansörler: Yoğunluğa göre optimize edilmiş asansör hareketleri.
  • Park Yönetim Sistemleri: Boş park yerini gösteren sensörler ve otomatik park çözümleri.

5. Veri Analitiği ve Bakım

  • Öngörülü Bakım (Predictive Maintenance): Sensörlerle ekipman arızalarını önceden tespit etme.
  • Enerji Tüketim Analizi: Anlık verilerle enerji tasarrufu sağlayan öneriler.

6. İletişim ve Ağ Altyapısı

  • IoT (Nesnelerin İnterneti) Cihazları: Sensörler ve akıllı cihazlar arasında veri paylaşımı.
  • 5G ve Yüksek Hızlı İnternet: Kesintisiz bağlantı için gelişmiş ağ altyapısı.

Tüm bu sistemlerin bir kısmı veya tamamı aynı anda kullanılabilir. Bu sistemlerin maliyeti de git gide azalmaktadır. Sabah alarm çaldıktan 10 dakika sonra kahvenin hazır olmasını istemek bir lüks gibi gözükse de bu tür alışkanlıklar zamanla olmaz ise olmaz gibi de geliyor. Bu “hafif lükse kaçan” isteklerin haricinde enerji tasarrufu sağlayan sitemlerin kullanımı, özelikle güvenlik önlemleri lüks sayılamaz artık. Hatta zorunluluk bile olmalı. 

Siz evde yokken banyoda tesisatın patlaması veya musluğun açık kalarak suyun zeminde 1 cm yükselmesi anında bunun sensör ile algılanarak ana su vanasından suyun otomatik olarak kesilmesini sağlamak lüks müdür? 

Yüzlerce binlerce kişinin birlikte olduğu bir otelde, yangını algılayıp uyarı ve müdahale sistemlerini otomatik çalıştıran bir sistemin artık zorunluluğu bile tartışılmamalı. 

Akıllı binalar ve daireler, yalnızca bir teknoloji trendi değil, aynı zamanda daha verimli, güvenli ve konforlu bir yaşamın temini için bir araçtır. Şimdiden pek çok yeni projede standart hale gelen bu sistemler, yakın gelecekte tüm konut sektörünü dönüştürecek gibi görünmektedir. 

Tüm Kocaeli’lere sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim. 

Murat Marmara

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı – İnş. Yük. Müh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!