Ailem Kocaeli Mart sayısı için, Ramazan’da sağlıklı beslenme üzerine hem lezzetli menüler hem de sağlıklı pişirme teknikleriyle ilgili bir yazı hazırladık. Bu yazıya başlamadan önce kısaca kendimden bahsetmek isterim. Yaklaşık 6 yıldır Trabzon’da, iki şube ile Beslenme ve Danışmanlık Hizmeti vermekteyim. Bugüne kadar on bini aşkın danışana ulaşmış ve harika geri dönüşler almış biri olarak, sağlıklı beslenmenin önemini her geçen gün daha fazla insana anlatmaya ve öğretmeye çalışıyorum. On Bir Ayın Sultanı olarak tanımladığımız bu kutsal zaman diliminde nasıl beslenilmesi gerektiği üzerine küçük bir öneri yazısı hazırladım. Bu önemli noktaları sizlerle paylaşmam için fırsat veren Ailem Kocaeli ekibine teşekkür ederim.
İftar ve sahurda ne yemeliyiz? Diyetisyen Murat Türkyılmaz’dan ramazan menüsü önerisi
On bir ayın sultanı ramazan ayının gelişiyle birlikte oruçlar tutulmaya başlandı. Ramazan ayında beslenme düzeni, ruhsal ve bedensel olarak zinde kalabilmek için büyük önem taşıyor. Diyetisyen Murat Türkyılmaz, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı ve ramazan menüsü önerisi sundu. İşte tüm detaylar…
Ramazan ayının gelişiyle birlikte uzmanlar, sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın püf noktalarını paylaşmaya başladılar. Diyetisyen Murat Türkyılmaz, iftarda ve sahurda neler tüketilmesi gerektiğini tek tek açıkladı. Örnek yemek seçenekleri de sunan Türkyılmaz, hangi yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerektiğini de anlattı. Sahura kesinlikle kalkılması gerektiğini belirten uzman isim, iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini de vurguladı. Gün boyu süren açlık sonrası iftarda besin tüketiminin hızlı ve fazla olmaması gerektiğini belirten Türkyılmaz, “Hızlı yenilen yemekler hazımsızlık, mide krampları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.
İftar menülerinde, kızartma ve fast-food tarzı yağ içeriği yüksek besinlerin bulunmaması gerektiğini belirten Türkyılmaz, “Sebze veya bakliyat yemeği gibi ana yemek çeşitleri iftar sofralarında yer almalıdır. Sulu yemeklerde dana eti, kıyma veya tavuk eti bulunuyorsa yemekler hazırlanırken ekstra yağ eklenmemeli; etin kendi yağı ile pişirilmelidir.” dedi. “Tavuk eti, balık, köfte gibi et yemekleri tüketilecekse, kızartma yöntemi yerine ızgara veya fırın tercih edilmelidir.” şeklinde öneride bulunan Diyetisyen Murat Türkyılmaz, iftar ve sahur için örnek menüler de paylaştı.
ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ
Yarım Su Bardağı Su
1 Ad. Kabe Hurması veya 2 Ad. Zeytin
1 İnce Dilim Tam Buğday Ekmeği veya 25 Gr Ramazan Pidesi
1 Kepçe Çorba
1 Köfte Büyüklüğünde Etli 5-6 Yemek Kaşıklı Sebze Yemeği
Veya
(2 Dilim Peynirli veya 2 Köfte Büyüklüğünde Tavuklu veya Balıklı Salata)
Salatanın İçinde Roka, Domates, Maydanoz, Yarım Limon, 2 Yemek Kaşığı Yeşil Mercimek, Taze Soğan, Kapya Biber Bulunsun. Diğer Yeşillikler Keyfinize Kalmış.
5 Yemek Kaşığı Yoğurt
ARA ÖĞÜN
1 Porsiyon Meyve + 5 Ad. Çiğ Badem (iftardan bir buçuk saat sonra)
2 Ad. Kepekli Grissini + Yeşil Çay (ilk ara öğünden 2 saat sonra)
1 Ad. Soda (Yatmadan Hemen Önce)
ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ
1 İnce Dilim Tam Buğday Ekmeği
1 Kibrit Kutusu Büyüklüğünde Süzme Beyaz Peynir
1 Adet Haşlanmış Yumurta
5-6 Adet Siyah Zeytin veya 6 Ad. Yeşil Zeytin
Bolca Mevsim Yeşillikleri (Maydanoz + Dereotu + Roka + Domates + Taze Soğan + Salata + Marul)
Günlük besin değeri ihtiyacının karşılanması için ana yemeklerin yanında yoğurt, cacık, ayran ve salata gibi besinler de iftar menüsünde bulunmalıdır. Aynı zamanda, Ramazan diyeti boyunca şekerli kompostolar ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.
- dytmuratturkyilmaz