Uzm. Ecz. – Ebru TANDOĞAN – “Nisan Ayında Çocuk Sağlığı: Beslenme, Bağışıklık ve Ruhsal Gelişim”

Baharın Müjdecisi: Nisan Ayı ve Çocukların Sağlığı

Baharın müjdecisi, doğada canlanmanın yeniden uyanışın göstergesi nisan ayı hoşgeldin! Bu ayki yazımı; yeni umutların yeşerdiği, içimizin kıpır kıpır olduğu havaların yavaştan ısınmaya başladığı şu günlerde çocuklara ayırmak istedim. Tabiat ananın uyanışı, canlanması derken nisan ayının ayrı bir önemi var. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da bu aya denk gelince bir anne, eczacı ve sağlık danışmanı olarak çok kıymetli göz bebeklerimiz çocuklarımıza satırlarımı ayırmak istedim.

Mevsim Geçişinde Çocuk Sağlığı: Alerjik Reaksiyonlar ve Vitamin Desteği

Mevsim geçişlerinde özellikle artan alerjik reaksiyonlar (alerjik rinit, astım gibi üst solunum enfeksiyonları) çocukların büyüme ve gelişme döneminde kullanılan yardımcı takviyeler, öğrenme ve okuma becerilerine ışık tutacak destekler, ergenlikteki sancılı süreçler gibi çocuklara ait ne sorunlar varsa paylaşmak istedim. Bu bağlamda sağlıklı ve dengeli beslenme, gelişimleri için gerekli vitamin ve mineraller, hastalıklardan nasıl doğal yollarla korunabileceğimizi anlatmak istedim.

Çocuklarda Vitamin ve Mineral Desteği: Gereklilik ve Doğal Kaynaklar

Çocukların büyüme ve gelişmelerini hızlandırmak ya da okul başarılarına katkıda bulunmak için vitamin desteği gerekli mi? Bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin okul başarılarını olumsuz etkilediği bu besin desteklerinin takviye olarak mı yoksa doğal besinler aracılığıyla mı tercih edilmeli?

Çocukların doğumdan itibaren sağlıklı kemik gelişimi için kalsiyum ve D vitamini çok önemlidir. Çocukluk çağında 800 mg kalsiyum alınması gerekmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için çocuklara süt ve süt ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Vücutta kendiliğinden oluşmayan bazı minerallerden sodyum ve potasyum çocukların genel vücut sağlığı için çok önemlidir. Aşırı terleme sonucu vücuttan atılan bu minerallerin eksiklikleri halsizlik, yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.

Mineral Eksiklikleri ve Çocukların Sağlık Sorunları

Çocuklarda kendi eczanemde bizzat gözlemlediğim mineral eksiklikleri demir, iyot ve çinko eksikliğidir. İyot eksikliği çocukluk çağında zeka geriliğine yol açabilir. Dünya nüfusunun 1/3’ü bu nedenle risk altındadır ve okul başarısını da olumsuz etkilemektedir. Okul çağında çocukların eğitim başarısını düşüren bir başka neden de demir eksikliğidir. Demir eksikliğine bağlı anemi çocuklarda mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Yine toplumda çok yaygın olarak görülen B12 eksikliği çocuklarda da sıklıkla görülen bir durumdur.

Bağışıklık Sistemi ve Beslenme: Doğal Yollarla Korunma

C vitamini grip ve nezleye karşı koruyucu, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunması, vücut direncini arttırması, antioksidan olması özelliğiyle pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğunu biliyoruz. D vitamini eksikliği, çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkileyen ve raşitizm gibi hastalıklar yol açan bir faktördür. Ancak aşırı miktarda D vitamini alınması böbreklerde taş oluşumu, kalsiyum yükselmesine sebep olabilir. Göz ve beyin gelişimi için gerekli olan A vitamini fazlalığı da istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.

Safran ve Omega-3: Ruh Sağlığına Destek ve DEHB Tedavisi

Son günlerde çığ gibi artan eczanelerimize her gün reçetesi gelen bir pandemi var ki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Yarınlarımız, geleceğimiz olan çocuklarımıza bu teşhis neden koyuluyor? Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren dijital platformlarda çok uzun saatler geçirmesi, internet oyunları oynaması, tablet ve akıllı telefonlardaki uygulamalar, sosyal medyanın aşırı kullanımı, sürekli video izlenmesi çocukların beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Oyunlar içine kendini öyle bir adapte ediyor ki göz teması bile kuramıyor, bir hayal dünyası içinde yaşıyor, ne okula ne normal hayatına herhangi bir başarı getiremiyor.

Dijital Bağımlılığın Etkileri ve Ebeveynlerin Rolü

Yoğun ve stresli hayat temposu çocuklarımıza gerekli ilgi ve şefkati gösterememek, onlarla oyun oynamamak, kaliteli vakit geçirememek bu sonucu doğuruyor olabilir. Çoğu ebeveyn kendi rahatlığı için çocuklarıyla ilgilenmek yerine ellerine tablet telefon vermeyi uygun buluyor. DEHB tanısı konmuş veya bu tarz şikayetleri olan çocuklarda son günlerde popüler olan güvenle kullanılan mucizevi bir bitkiden bahsetmek istiyorum: Crocus sativus (Safran).

Safran ve DHA Takviyeleri ile Doğal Çözümler

Safran ekstresi DEHB semptomlarını ortadan kaldırmada etkili bulunmuştur. Yapılan klinik ve bilimsel çalışmalarda kullanılan ilaçlara göre safranın daha etkili olduğu gösterilmiştir. Safran kullanan çocukların uykuya daha kolay dalabildikleri, stresle baş etmede, kaygı bozukluklarında fayda sağladığı görülmüştür. Safran, serotonin seviyesini dengeleyerek ruh halini destekleyen doğal bir bitkidir.

Çocukların Ruh Sağlığını Desteklemek: Aile İlgisi ve Sağlıklı Beslenme

Çocuklar ailenin birer yansımasıdır. Eğitim ve öğretim ailede başlar. Çocuklarımız ne verirsek onu biçeriz. Çocukların her biri ayrı bir hazine gibidir. İşlenmedikçe kıymetlerini anlayamayız. Çocuklarımızı keşfedelim, bu keşif yolculuğunda onların ne kadar farklı becerileri, ilgi alanları ve yetenekleri olduğunu görebiliriz. Sevgimizi ilgimizi lütfen gösterelim çocuklarımıza her fırsatta sarılarak oksitosin hormonu salgılanmasını arttırarak bağlanmamızı sağlayalım.

Sonuç: Sağlıklı Çocuklar, Sağlıklı Yarınlar

İnanıyorum ki, onları anlarsak sevgi, emek, şefkat ve rikkat duygusu ile onları beslersek son derece sağlıklı çocuklar yetiştirebiliriz. Unutmayalım ki sağlıklı çocuklar sağlıklı yarınlardır. Ailecek hep birlikte vakit geçirip şifalanalım. Sevgi ve sevmek iyileştirir. Umutlarımız geleceğimiz çocuklarımıza sağlık ve sevgilerle…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!