Klinink Psikolog -MELİS KOLAYLI – “Okula Uyum Sürecinde Ebeveynlere Öneriler”

Yazın sona yaklaşmasıyla beraber okula başlayacak çocukların ve ebeveynlerin heyecanı geri geliyor. Çocuk, evdeki konfor alanından çıkıp farklı bir ortama adım atıyor.

Okulun ilk günleri, çocukların ebeveynden ayrılma süreci kaygıyı da beraberinde getirebilmektedir.

Çocukların yeni bir ortama alışmaları için adapte olma süreci vardır. Her çocuğun uyum sağlama süreci birbirinden farklılık göstermektedir.

 

Bazı çocuklar daha sosyal ve dışa dönük olabiliyorken, bazıları da daha çekingen ve kaygılı olabilir. Bu süreçte en önemli şeylerden biri güven duygusudur. Bakım veren kişi ile ayrışma sürecinde, ebeveynin tutumuna ve sağlıklı bir şekilde vedalaşmaya öncelik verilmelidir. Ebeveyninden ayrılmakta zorlanan çocuklar terk edilebileceğini düşünüp endişe duyabilirler.
Bu gibi durumlarda çocuğun ağlaması, ebeveyni daha çok tetikleyip ayrışmayı zorlaştırabilir. Çocuğa “ağlamana gerek yok”, “hadi içeri gir”, “neden ağlıyorsun” gibi ifadeler kullanmak, çocuğu daha çok kaygılandırıp süreci uzatabilir. Ya da çocuk kaygılı değilken, ebeveynin kararsız ve kaygılı tutumu çocuğun duygusal olarak kafasının karışmasına ve zorlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, genellikle okul öncesi dönemde ve ilkokula yeni başlayacak çocuklarda bakım veren kişinin net, tutarlı ve basit bir dil kullanması önemlidir.

Ebeveynlerin yüz ifadeleri pozitif ve rahat olmalıdır. Okul uyum sürecini normalleştirmek, sade ve basit yorumlar yapmak, çocukların güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Eğer belirli bir süre oryantasyon süreci varsa, bir süre eşlik edip bekleyeceğinizi belirtebilirsiniz. Ancak gitme vaktiniz geldiğinde, çocuk ağlamasın ya da rahat girsin diye “ben seni burada bekliyorum”, “okula gidersen sana oyuncak alacağım” gibi ifadeler kullanmak güveni zedeler ve her basamakta çocuğu bir beklentiye sokabilir. Bu nedenle okula gitmek bir koşula bağlanmamalıdır.

Küçük yaş gruplarında okul kavramı, çocuğa basit bir dilde, keyifli ve eğlenceli şekilde anlatılabilir. Sık sık okul konusunu gündem hâline getirmek ve bunu bir zorunluluk olarak göstermek, çocuğun başlangıç sürecini zorlaştırabilir. Yaşanabilecek sorunlar için okulunuzla ve rehberlik birimiyle görüşüp süreci iş birliği içinde yürütmek sağlıklı olacaktır.

Siz değerli anne babaların tutarlı davranış ve tutum göstermeleri, çocukların baş etme becerilerinin gelişmesine, sağlam adımlarla ilerlemelerine ve güvende hissetmelerine destek sağlayacaktır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!